Festivalul Girafelor

Primul festival de bere craft din Iasi

E in natura romanului sa faca gât! Stiti voi, la noi vremea e de doua feluri (prea cald sau prea frig), iarba e mereu mai verde in curtea vecinului (sa nu zic de capra lui) si arbitrul (ca despre mama lui, am stabilit deja) tine cu ceilalti. Mereu! Ei bine, nu despre genul asta de gât vreau sa va scriu azi, desi a inceput cu mine iritat ca altii fac evenimente misto, numai in Iasi nu…si atunci, ce sa vezi?!

Nu trecusera doua zile de cand prietenul meu Cristi ma lasase jinduind la festivalul de bere craft de la Timisoara la care se duce, ca am auzit o veste care m-a inseninat: Beer Zone a decis sa faca pasul urmator in dezvoltarea nisei pe care s-a lansat – si inca ce pas, educarea publicului iesean intru intelegerea berii artizanale!

Gaturile se lungesc, narile freamata si ochii se maresc, exact cum mi s-a intamplat si mie, pentru ca urmeaza o premiera in zona Moldovei: primul festival de bere artizanala, Festivalul Girafelor!

O adevarata cultura urbana in sine, berea craft e diametral opusa de imaginea de bautura populara, ordinara, pentru necizelati pe care o are in general berea in Romania. Cu o cota de piata de 0.1% (da, nu e o gluma), genul de bere facuta cu migala, in care se combina experimentalismul si rigoarea si-a atras in ultima vreme un public pestrit: parte hipsteri, parte oameni de succes, in general reprezentanti ai unei noi clase sociale care se dezvolta in Romania, iubitorii de bere artizanala sunt in general tineri (nu doar barbati, ci si femei), educati, cu locuri de munca cu valoare adaugata mare, care apreciaza calitatea de liant social a berii bune si o asociaza cu gusturi si sunete, mancare si muzica, alese.

Pornind de la acest dat si de la o gluma din interiorul barului (unde consumatorii de bere pasionati sunt alintati girafe, pentru gatul incapator) s-a nascut Festivalul Girafelor, primul festival de bere craft din Iasi, care va aduce impreuna o mare parte dintre producatorii de bere artizanala de top din Romania, fauritori de mancaruri numite frecvent “street food” si cantareti din noul val (i-am remarcat pe Jurjak si cei de la The Kryptonite Sparks).

Prin urmare, intre 7 si 9 septembrie, in parcarile cu bariera de la Ciric (imediat dupa virajul la dreapta dinspre Moara de Vant spre aeroport) isi vor da intalnire, printre altii, berarii de la Hop Hooligans, Ground Zero, Bereta, dar si localnicii de la Capra Noastra, care ne promit macar 30 de tipuri diferite de bere, demne de incercat.

Festivalul Girafelor Iasi

Biletele de acces la festival sunt disponibile via iabilet.ro si pretul e foarte accesibil (20 de lei/zi sau 50 lei pentru toate cele trei zile, daca le cumparati online), avand in vedere ca veti primi in schimb o experienta cum nu a mai fost in Iasi, care va imbina activitatile de relaxare, partea educativa despre procesul de fabricare a berii (pont, sunt peste 200 de reactii chimice implicate intre combinarea a minim apa, malt, hamei si drojdie si berea din pahar) si, desigur, ocazia de a incerca berea cu adevarat buna.

In anticiparea evenimentului si data fiind pasiunea subsemnatului pentru subiectul principal al festivalului, va voi scrie in zilele urmatoare despre bere, dar si despre provocarile pe care le-au intalnit organizatorii in organizarea unui asemenea eveniment. Si, in cazul in care va intrebati, nu, nu e o serie de articole platite (viata nu-i suficient de lunga sa scrii despre chestii neinteresante), asa ca relaxati-va, ramaneti curiosi si, mai ales, pregatiti gatlejurile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.