C-o fi sau ca n-o fi? Coffee!

Stiti reclama aia cu “ficat, ficat?” Ei bine, bloggerii din Kooperativa 2.0, filiala Iasi si-au planiFIKAt sa inspecteze o noua aparitie in peisajul cafenelelor iesene. Cum K-ul a devenit noul C in limbajul generatiilor (prea) tinere, cafeneaua FIKA, aflata la parterul blocului din stanga librariei Junimea, isi prezinta numele ca reprezentand o invitatie pentru: Familie, prieteni & colegi, Idei de share-uit, Kafea buna (sic). Pare K-lumea?

Cum nu am avut aparatul foto la mine, am "imprumutat" o poza de pe timeline-ul celor de la Fika. Am senzatia ca nu se vor supara :)

Cum nu am avut aparatul foto la mine, am “imprumutat” o poza de pe timeline-ul celor de la Fika. Am senzatia ca nu se vor supara

Trecand peste ideea de a scrie “cafea” cu litera K, asupra careia nu voi insista, trebuie spus ca nimic nu prea e de alaturarea a doi de K la aceasta cafenea; ba, chiar, din contra: veti gasi cafea din Etiopia si Kenya, prajita si pregatita la mare arta, dulciuri facute dupa retete suedeze, lucru unic in Iasi, totul intr-un decor minimalist si foarte practic, transpunand perfect din punct de vedere vizual stilul suedez. In fapt, Fika e o anagramare a cuvantului Kaffi, varianta nordica pentru neaosa cafea. Fika, in Suedia, e mai mult decat ritualul de a bea o cafea, ci o adevarata lege nescrisa: suedezii cred cu tarie ca 3-4 pauze pentru o cafea buna, insotita de o prajitura cu scortisoara sau ceva similar, fac minuni pentru starea de spirit si productivitate. Cum despre mine circula gluma: “cata cafea poate bea el in 24 de ore? Toata!” si sunt un adept al ideii ca “pauzele lungi si dese sunt cheia marilor succese”, ideea Roxanei si a lui Andrei (tinerii intreprinzatori din spatele acestei cafenele) mi-a mers la suflet.

Fara dubii, espresso-ul dublu a fost remarcabil, iar prajiturile lor sunt deosebite! Mai exista prin meniu cateva sanvisuri, fresh-uri preparate pe loc prin presare la rece, beri artizanale (sau, dat fiind ca-s Zaganu si Nemteana, autoproclamate artizanale) si vinuri de Purcari, iar preturile mi s-au parut foarte competitive pentru locul unde cafeneaua e plasata si calitatea produselor.

Surprinzator pentru mine, am ajuns la reuniunea bloggerilor imediat dupa motorul blogosferei locale, iar aici am numit-o pe Andreea Ignat. Cand a strigat catalogul celor prezenti la intalnire, am constatat ca am fost cativa:

Simona Patras, Constantin Ciobanu, Florina Gabriela Pascariu, Marian Matei, Anda Elena Pintilie, Ioana Stoian, Constantin Ciortan, Alexandra Bohan, Adelina Bohan, Alexandra Ignat, Diana Elena Lupu, Mariana Dorosenco, Alexandru Taradaciuc, Ionuț Teoderașcu, Gabriela Elena Mereuță, Durbaca Ionut Lucian, Paul Padurariu, Andreea Cretu, Bogdan Mihai Alupoaie si, bineinteles, subsemnatul.

Fara dubii, voi reveni la Fika, un loc cu adevarat dragut si cu o eleganta foarte simpla si urbana, singura problema fiind doar sa-i conving pe Roxana si Andrei sa inventeze pentru mine un nou sortiment de cafea: dublul espresso-ul cvintuplu. Evident, voi comanda doua, ambele pentru mine

One thought on “C-o fi sau ca n-o fi? Coffee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *